Reken je brandstof af bij een tankstation? Dan doe je dat vaak met je pinpas. Die doet het altijd – en je weet vooraf exact wat je betaalt. Dat vinden we niet meer dan normaal. Hoe anders is dit bij elektrisch laden? Dan heb je te maken aan een wirwar van pasjes en tokens (die op de meest ongelukkige momenten weigeren, zo heb ik ondervonden). En wat betaal je? Dat verschilt per paal, afhankelijk van de laadpasaanbieder. Dát kan makkelijker, dachten we bij Awesems. Met pinnen aan de paal.
Elektrisch rijden moet makkelijk zijn. Daarover zijn we het eens. Maar als het gaat over het laden, valt er een wereld te winnen. Als fervent elektrisch rijder zijn laadpassen mijn grootste ergernis.
Wel of geen korting? Met welk pasje?
De wereld van tankpassen is ondoorzichtig en complex, zo schreven we al in onze vorige blog. Er zijn tal van laadpassen van uiteenlopende aanbieders. Met de ene pas krijg je bij de ene laadpaal wel korting, bij de andere niet. Logisch gevolg is dat berijders van elektrische auto’s meerdere pasjes en tokens in hun portemonnee en auto hebben. En vaak niet goed weten wanneer ze welke pas nodig hebben.
Nog zoiets: de verrekening voor jou als zakelijke aanbieder
En er is meer. Als je een of meer laadstations op je (openbare) terrein hebt en betaalde laadsessies aanbiedt, dan moet je meestal lang wachten op jouw geld. De verrekening verloopt nu namelijk altijd eerst met de laadpasleverancier alvorens jij wordt uitbetaald. Door deze extra stap kan het zo weken tot maanden duren voordat het bedrag van een laadsessie op je rekening staat. Onwenselijk.
Betalen met je eigen bankpas
Dit moet en kán eenvoudiger. Daarom zijn wij de afgelopen periode druk bezig geweest met de ontwikkeling van de mogelijkheid om te pinnen aan de paal. Gewoon met je eigen bankpas. Net zoals je dat bij een tankstation of een supermarkt doet.
Laadpaal met betaalunit
Hoe gaat dit in zijn werk? Allereerst hebben we onze eigen laadpaal ontwikkeld, met daarop een betaalunit. Op de betaalunit zie je het actuele laadtarief, net zoals je bij een tankstation de brandstofprijs ziet. Je houdt je pinpas tegen de betaalterminal, er wordt een bedrag gereserveerd en het laden kan beginnen. Laad je minder dan het gereserveerde bedrag? Dan ontvang je het restant uiteraard weer terug. Net zoals bij brandstof tanken het geval is.
Voordeel voor berijder én aanbieder laadsessie
Met deze oplossing snijdt het mes aan twee kanten. De berijder heeft geen verschillende pasjes meer nodig, weet vooraf waar hij aan toe is, ziet de prijs die hij betaalt en kan altijd lekker snel laden.
Als aanbieder van de laadsessie heb je grip op de prijs. Die bepaal je namelijk zelf! Korting aanbieden aan trouwe gasten of klanten? Via een QR-codescanner organiseer je laagdrempelig een incentive. Bovendien staat het bedrag voor de laadsessie direct op je rekening. De laadpasaanbieder is er immers tussenuit, en de betalingen lopen rechtstreeks via gerenommeerde betaalverwerkers zoals CCV.
En dan nóg een zeer belangrijk punt: als aanbieder voldoe je hiermee nu al aan de aankomende verplichting om een fysieke betaalterminal aan te bieden op je laadvoorzieningen. In 2027 gaan namelijk de vernieuwde AFIR-regels in, waarin dit een van de voorwaarden is. Daarover in een volgend blog meer.
Eerste uitrol
Bij een goede relatie van ons zijn we nu bezig met de uitrol van de oplossing. Daar gaan we het gemak van pinnen aan de paal in de praktijk ervaren. En als we zaken ontdekken die nog eenvoudiger kunnen, gaan we daarmee aan de slag. Iets waar ik enorm naar uitkijk.
Ook pinnen aan de paal?
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden van pinnen aan de paal voor jouw bedrijf or organisatie? Geef mij een belletje op 06-40 43 77 99 of stuur een e-mail naar info@awesems.com