Oké, je gaat elektrisch of hybride rijden. Dus je hebt een laadpaal nodig. En nu? Waar begin je? Waar let je op? Of je nu een thuislader wilt of het parkeerterrein van je kantoor voorziet van elektrische laadpunten, een goede voorbereiding is van belang. In deze blog geef ik je een aantal tips bij het aanschaffen van een laadoplossing.
Tip 1: bepaal de situatie
Ga allereerst na waar je de laadoplossing voor nodig hebt. Krijg je een leaseauto en wil je die thuis opladen? Dan heb je een thuislader nodig. Ga je het wagenpark van jouw bedrijf elektrificeren of uitbreiden met meer elektrische voertuigen? Dan wil je zakelijke laders op kantoor. Wil je klanten en bezoekers de mogelijkheid geven om hun auto snel te laden? Dan kun je een snellader overwegen. Soms is het handig om een lader te kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld op een bouwterrein of bij een garagebedrijf. Kies dan voor een mobiele snellader.
Mijn collega ging in een eerdere blog al dieper in op de eigenschappen van en verschillen tussen deze vier laadoplossingen. Lees zijn blog over hardware.
Tip 2: kijk kritisch naar je wens
Stel jezelf de vraag: wat is écht je behoefte? Zeker bij wensen rondom zakelijke laadoplossingen is dit van belang. Stel: tien medewerkers krijgen een elektrische leaseauto, dus in eerste instantie denk je dat je tien laadpunten nodig hebt op kantoor. Maar zijn die collega’s er altijd allemaal tegelijk? Of werken ze parttime of deels thuis? Dan heb je mogelijk wel genoeg aan vijf of zes laadpunten. Denk ook na over de toekomst. Als je nu genoeg hebt aan vijf laadpunten, maar je gaat binnen één tot drie jaar je gehele wagenpark elektrificeren, dan is het mogelijk slimmer en voordeliger om nu al een groter aantal laadpalen aan te schaffen.
Tip 3: controleer je boardlader en meterkast
Dit is misschien wel de belangrijkste tip. Want ik zie het in de praktijk vaak misgaan. Anno 2023 hebben bijna alle elektrische auto’s een boardlader (de batterij in de auto) met een 3-fasen-aansluiting. Voor hybride auto’s is dit verschillend. Daar zie je ook nog vaak een 1-fase-boardlader. Om goed te kunnen laden, moet de aansluiting in de meterkast gelijk zijn. Dus bij een 3-fasen-boardlader een 3-fasen-aansluiting. Is dit niet het geval? Dan gaat het laden trager. Daarom adviseren wij dit niet. Natuurlijk brengt het verbouwen van je meterkast kosten met zich mee. Check daarom van tevoren goed wat je wensen en mogelijkheden zijn.
Het aantal fasen van je auto vind je in de boekjes van je auto of vraag je na bij de autodealer. De fasen-aansluiting in je meterkast vind je meestal op de rekening van je energieleverancier.
Tip 4: bespaar niet op je laadkabel
Je elektrische auto laden gaat niet zonder lader. Bij Awesems leveren we een laadpaal standaard met een laadkabel van 5 meter. Een langere kabel van 7,5 meter kost meer. Veel klanten vragen daarom vaak in eerste instantie om de kabel van 5 meter. In de praktijk blijkt dit vaak net niet lang genoeg te zijn. Het gevolg: langer wachten en alsnog extra kosten. Dus twijfel je of 5 meter lang genoeg is? Kies dan het zekere voor het onzekere en ga voor 7,5 meter.
Tip 5: laat je goed informeren
Zoals met alles geldt ook bij het aanschaffen van een laadoplossing: een goede voorbereiding is het halve werk. Met bovenstaande tips kom je hopelijk een heel eind met het uitkiezen van jouw meest ideale laadoplossing. Maar sparren met een professional kan fijn en zeer nuttig zijn. Bij Awesems gaan we altijd met jou in gesprek. Zodat we zeker weten dat we een laadoplossing installeren waar jij blij van wordt.
Wil jij ook sparren met een van onze accountmanagers? Neem dan vrijblijvend contact op met mij (Cliff Gang): +31 6 53 60 98 13, cliff@awesems.com.