De opkomst van elektrisch rijden en laden in de bouwsector


Tegenwoordig zijn we massaal aan het verduurzamen. Steeds meer mensen rijden elektrisch en maken gebruik van een laadoplossing, zowel zakelijk als privé. Dit heeft ook invloed op de bouwsector. Ook hier is elektrisch rijden de toekomst. Ik vertel je meer over de ontwikkelingen.

Graafmachine op een bouwplaats. Tussen bouwkranen in. Vogels vliegen in de lucht.

De populariteit van elektrisch rijden neemt flink toe. Dat merk ik ook in de bouwsector. Steeds meer werknemers gaan met een elektrisch voertuig naar de bouwplaats. Deze is alleen niet altijd naast de deur. Het komt bijvoorbeeld vaak voor dat een bouwplaats in het oosten van Nederland is en dat de werknemer uit het westen komt. Vaak redden ze heen en terug net met een volle batterij, maar niet altijd. Als er dan een oplaadpunt op de bouwplaats beschikbaar is, kan een werknemer altijd bijladen. Zo hoeven ze onderweg naar huis niet meer op te laden.

Ik merk ook dat steeds meer materieel elektrisch wordt, zoals kranen bijvoorbeeld. Hier zijn ook opladers voor nodig. Opladen kan bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze, zodat ze na de lunch weer met een volle accu aan de slag gaan. Superefficiënt, het zorgt voor een verhoging van de productiviteit, omdat werknemers altijd door kunnen werken.

“De populariteit van elektrisch rijden neemt toe, ook in de bouw”


Mobiele laadoplossing

Voor de bouwsector is een mobiele lader de ideale oplossing. Een mobiel oplaadpunt zet je overal neer en sluit je eenvoudig aan op de aanwezige stroom via een verdeelkast. Als het project is afgerond, haal je de laadoplossing weer makkelijk weg. De laders zijn beschikbaar in standaardladers (AC) en snelladers (DC). Snelladers zorgen voor een kortere laadtijd. In een kort tijdsbestek is een voertuig of machine weer operationeel.

 

(Nieuw)bouwprojecten

Het groeiend aantal mensen dat elektrisch rijdt heeft ook gevolgen voor (nieuw)bouwprojecten. Aannemers moeten woon- en utiliteitsbouw voorzien van voldoende parkeervakken met laadpalen. Dit is vastgelegd in het bouwbesluit. Hierin staat het volgende:

  • Bij de bouw van een woonomgeving met meer dan tien parkeervakken is de opdrachtgever verplicht om bij ieder vak een leiding voor de laadpaal aan te leggen.
  • Een gebouw dat nog gerealiseerd moet worden, anders dan een woongebouw, met meer dan tien parkeervakken heeft ten minste één oplaadpunt en voert leidingen door voor ten minste één op de vijf vakken.
  • Een bestaand gebouw, anders dan een woongebouw, met meer dan twintig parkeervakken heeft met ingang van 1 januari 2025 tenminste één oplaadpunt.

Met bovenstaande eisen heb je voor nu voldoende laadpalen. Maar door de toenemende populariteit waarschijnlijk niet voor de toekomst. Het is daarom slim om je hier nu al op te richten en de nodige voorzieningen te treffen. Zoals de aanleg van de leidingen. Dan hoef je in de toekomst geen grote veranderingen meer door te voeren.

Awesems helpt

Wil jij voorbereid zijn op de toekomst? Wil je een goede backoffice en support? Ik en mijn collega’s staan voor je klaar! Ik kom graag in contact om de mogelijkheden voor je bedrijf te bespreken. Je kunt ons bereiken op +31 (0)85 130 40 20 of mail naar info@awesems.com. Wie weet zien we elkaar binnenkort op de bouwplaats.

Meer weten?

Wij hebben hét antwoord op al jouw eMobility en Energy-vraagstukken.

Neem contact op