Feestelijk nieuws: Awesems bestaat 5 jaar! Een mijlpaal die we niet zomaar voorbij laten gaan. Compagnons René van de Kracht en Cliff Gang blikken uitgebreid terug én vooruit. Want sinds de oprichting in 2019 is het hard gegaan. “De marktvraag is veranderd van ‘Ik wil een laadpaal’ naar ‘Ik overschrijd het gecontracteerd vermogen van mijn netbeheerder, wat nu?’”
In oktober 2019 gooit René van de Kracht het roer om. Na een carrière in de IT en als business developer, besluit hij voor zichzelf te beginnen. “De eMobility-markt stond in de kinderschoenen en was voor velen een black box. Tegelijk had de overheid de ambitie om in 2030 1,9 miljoen publieke laadpalen operationeel te hebben. Ik wilde mijn IT-kennis inzetten om hiervoor gebruiksvriendelijke oplossingen en services te bedenken én maken.”
Kilowattuurprijs niet verhogen
René ziet mooie kansen. Hij legt uit: “In 2019 was de markt sterk hardware-gedreven. Leveranciers leverden een laadpaal en als verdienmodel verhoogden ze simpelweg de kilowattuurprijs. Dat was niet hoe ik zaken wilde doen. Ik wilde het laden slimmer maken. Echte meerwaarde leveren en daaraan verdienen, in plaats van simpelweg een tussenmarge opstrijken. Zo’n plat businessmodel is niet duurzaam en op termijn niet gezond en rendabel.”
Sustainable business
Onder het motto ‘Future proofing the now’ gaat René voor een ‘sustainable business’ en pakt hij het anders aan. “Natuurlijk, ook wij leverden laadpalen. In het begin gewoon vanuit huis. De laadpalen stonden in de gang opgestapeld tot aan het plafond. Een prachtige tijd! Tegelijkertijd bouwden we de software om services aan te kunnen bieden die elektrisch laden eenvoudiger, transparanter én plezieriger maken.”
Sales voeren
In december 2019 sluit Cliff aan, hij wordt verantwoordelijk voor de sales. “Ik werkte al jaren in de autoleasemarkt en kende René via-via. René wilde zich richten op de softwareontwikkeling, visie en koers van het bedrijf. Ik nam de commercie voor mijn rekening, waarbij we ons focusten op de zakelijke markt.”
Eerste klant
Al snel dient de eerste klant zich aan, vertelt Cliff. “Het ging om de plaatsing van een dubbele laadpaal voor een grondverzetbedrijf. Fantastisch!” René vult aan: “Nog steeds zien we dit als één van de hoogtepunten in 5 jaar Awesems! We kregen vertrouwen en zagen dat ons visie klopte.”
Fundament van software
Ondertussen blijft René druk bezig met de softwareontwikkeling van slimme diensten. Hij vertelt: “Dit staat niet in één dag, zoiets heeft tijd nodig. We zijn gestart om de basis, de ‘fundering’, te ontwikkelen. Met als doel om dit te kunnen aanpassen én opschalen als de markt daarom vraagt. Zo sorteerden we voor op de veranderingen die we in de markt verwachtten. Want dat de markt zou gaan groeien en veranderen, stond voor ons als een paal boven water.”
Slim verrekenen
De eerste oplossing waar Awesems zich in vastbijt is de verrekening voor zakelijke berijders van een lease- of bedrijfsauto, vertelt René. “Met onze software kunnen berijders thuis laden, op hun privé-laadvoorziening, waarbij we de zakelijke laadkosten automatisch verrekenen met de werkgever. We registreren deze kWh’s voor het laden van het lease- of bedrijfsvoertuig apart en zorgen dat die via softwarekoppelingen automatisch in de boekhouding van de werkgevers worden verwerkt en aan de juiste kostenplaatsen worden toegekend. Dit maakte zakelijk laden en rijden in één keer veel toegankelijker voor zakelijke klanten en hun medewerkers.”
Continu innoveren
In de loop van de jaren ontwikkelt Awesems steeds weer nieuwe oplossingen. René: “Het viel ons bijvoorbeeld op dat het systeem van laadpassen ondoorzichtig is en vaak veel ‘gedoe’ aan de paal oplevert. Met welk pasje of token kun je nu laden en wat is de prijs? Soms werkt een laadpaal met een QR-code en dan sta je daar te hannesen met je smartphone, in de regen. Dat is toch niet prettig?”
“Met onze software is het mogelijk om met je pinpas te betalen, zoals je ook betaalt bij een benzinestation. Ook zie je op onze laadvoorzieningen de kilowattuurprijs, die staat er gewoon op, wat bij andere palen niet het geval is. En dat is natuurlijk gek. Bij een bezinepomp zie je ook wat een liter benzine of diesel kost, waarom bij een laadpaal dan niet?”
Bedrijfszekerheid
Gaandeweg krijgt Awesems steeds meer zakelijke klanten met bedrijfskritische laadinfrastructuren. René: “Als je elektrische bedrijfsvoertuigen ‘s nachts niet zijn opgeladen wegens een onverwachte storing, dan heb je ’s ochtends een groot probleem. Je hele operatie loopt dan in de soep.” Bedrijfszekerheid bieden wordt bij Awesems prioriteit nummer één.
“We hebben een ‘Network Operating Center’, ofwel ‘NOC’, ontwikkeld die 24/7 de volledige laadinfrastructuren van onze klanten monitort”, vertelt Cliff. “Hierin zien we realtime de status van alle laadvoorzieningen. Treedt er een storing op dan krijgen we meteen een notificatie. We zijn dus al van een storing op de hoogte voordat de klant het zelf merkt. Intussen zijn we dan al begonnen met het verhelpen van de storing. Dat kan vaak op afstand en als dat niet kan dan gaan we erop af. Dit is cruciaal, want als bedrijf moet je erop kunnen vertrouwen dat je trucks, servicebussen of bedrijfsauto’s volgens planning de weg op kunnen. Zo garanderen we bedrijfszekerheid en continuïteit. En daarom weten steeds meer zakelijke klanten ons te vinden.”
Kerstboomlampjes
René: “Ook hebben we voor onze laadvoorzieningen een technische oplossing bedacht dat bij uitval van een laadpaal de andere palen gewoon blijven werken. Vaak zie je bij laadvoorzieningen het ‘kerstboomlampjes-effect’. Als een lampje stuk gaat, doen alle lampjes het niet meer. Als een laadpaal uitvalt omdat iemand ertegenaan rijdt, dan doen de anderen het ook niet meer. Wij hebben het zo geregeld dat elke laadpaal afzonderlijk werkt. Ook dit draagt bij aan de bedrijfszekerheid en continuïteit.”
Verdienen met je laadplein
Cliff: “Wat veel bedrijven niet weten is dat je met je laadplein geld kunt verdienen, via zogenaamde ‘Hernieuwbare Brandstofeenheden’, ofwel ‘HBE’s’. Dit zijn certificaten die bedrijven kunnen aanvragen als ze hernieuwbare brandstoffen leveren aan vervoer. Dit is vaak een eye-opener. We geven onze klanten hierover proactief advies en dat wordt gewaardeerd.”
Energy Hub
Omdat het leveren van bedrijfszekerheid bij Awesems voorop staat, raakten René en Cliff steeds vaker met ondernemers in gesprek over de toenemende netcongestie. Het elektriciteitsnet raakt overvol waardoor bedrijven steeds moeilijker een (grotere) netwerkaansluiting kunnen krijgen, bijvoorbeeld voor meer elektrische voertuigen of nieuwe bedrijfsactiviteiten. Awesems zou Awesems niet zijn als hiervoor geen oplossing komt.
René: “We introduceerden de Awesems ‘Energy Hub’, een intelligent batterijsysteem voor lokale opslag van energie, bijvoorbeeld de energie uit je zonnepanelen. Dit maakt bedrijven minder afhankelijk van hun netbeheerder. Je kunt er pieken in het stroomverbruik mee opvangen waardoor een zwaardere aansluiting niet nodig is. Ook kun je de accu’s bijladen als de stroom goedkoper is, zoals ’s nachts, en juist gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn, zoals eind van de middag en begin van de avond.” Cliff: “We bepalen de benodigde elektriciteitsbehoefte van je bedrijf, met een flinke bandbreedte eromheen. En vervolgens kijken we hoe we zo voordelig mogelijk de energie kunnen leveren, via de Energy Hub. Heb je toch een zwaardere aansluiting nodig dan kun je met de netbeheerder afspreken dat je piektijden vermijdt. Je kunt dan vaak alsnog een nieuwe of zwaardere aansluiting krijgen.”
Eigen energiebedrijf
Om accu’s in de Energy Hubs voordelig te kunnen bijladen is Awesems afgelopen jaar een eigen energiebedrijf gestart: Awesems Energie. Cliff legt uit: “We zijn een volwaardig energiebedrijf, net als bijvoorbeeld Eneco of Vattenfall. We beschikken over alle vergunningen en zijn lid van de koepelorganisatie Energie-Nederland. Met Awesems Energie hebben we direct toegang tot verschillende energiemarkten. Dat geeft tal van mogelijkheden. We kunnen voordelig inkopen en dit voordeel geven we door aan onze klanten, via dynamische tarieven. Dat zijn tarieven die meebewegen met de actuele marktprijzen en de tijdstippen van afname.” René vult aan: “Ik durf te stellen dat onze klanten hiermee gemiddeld 10-15 procent besparen op hun inkoopkosten voor elektriciteit.”
Start-upfase voorbij
Awesems is de startupfase inmiddels ver voorbij, vertellen Cliff en René, niet zonder trots. “We zijn een serieuze speler met volwaardige, goed functionerende afdelingen voor sales, finance, support en projectmanagement. ‘Altijd energie voor jouw bedrijf’ is tegenwoordig ons motto en dat maken we waar.”
René: “Vanaf onze oprichting hebben we samen met ons team alles ‘in huis’ ontwikkeld en regelen we alles zelf. We zijn kennisgedreven en wendbaar, waardoor we razendsnel kunnen inspelen op veranderingen in de markt. Met onze kennis bedenken we slimme oplossingen die echte meerwaarde bieden aan onze klanten. Nog steeds zoals we vijf jaar geleden begonnen zijn.”
Energieke huisstijl en website
Bij de nieuwe groeifase van Awesems horen óók een volledig nieuwe website en huisstijl. Cliff: “Onze website is onlangs compleet vernieuwd en geprofessionaliseerd. Hierop lees je alles over de oplossingen en services die we tegenwoordig bieden. En onze nieuwe visuele identiteit oogt fris, professioneel en straalt energie uit. Dit past bij het Awesems van nu.”
Trots op het bevlogen team
René en Cliff zijn bovenal trots op hun team. Ze besluiten: “We vinden het supergaaf en bijzonder dat we onze visie van vijf jaar geleden nu in de praktijk zien functioneren. Dat is dankzij ons team vol kundige, ondernemende en bevlogen mensen. Samen hebben we een echte ‘we gaan ervoor’-cultuur. Natuurlijk gaan er ook wel eens dingen mis. Zeker als pionier. Dat hoort erbij, ‘if you’re not failing, you’re not even trying’. Ons team bestaat dan ook uit vakmensen die durven. Dat heeft ons gebracht waar we nu staan. En we kijken er naar uit om de komende jaren samen met deze fijne club mensen verder te bouwen aan de groei en uitbreiding van Awesems – en daarmee aan slimme ‘eMobility en energy solutions’ voor onze klanten.”