Lekker laden en rijden. In Nederland doe je dat hopelijk zorgeloos. Maar met je elektrische auto op vakantie? Veel Nederlanders zijn daarin toch terughoudender. Onterecht! Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat het écht kan. Je moet alleen wel goed voorbereid zijn. In deze blog geef ik je 7 tips.
In de afgelopen jaren ben ik al drie keer met mijn elektrische auto naar Italië gereden. Ook heb ik afgelopen zomer een tour door Europa gemaakt: van Nederland naar Zuid-Frankrijk, naar de Italiaanse Rivièra, naar het Gardameer en via Oostenrijk weer naar huis. En ik heb geen één keer laadproblemen gehad onderweg. Nu rijd ik een Tesla. Maar ook met een ander merk kun je gewoon lekker rijden en laden in deze Europese landen.
Tip 1: download de Tesla-app
Tesla heeft het grootste netwerk (snel)laders in Europa. Rijd je geen Tesla? Geen probleem. Ook met een ander merk kun je gewoon laden aan deze laadpalen. Je betaalt misschien alleen iets meer. Via de app kun je gemakkelijk laadpalen in de buurt vinden en checken hoeveel je betaalt per kWh.
Tip 2: check van tevoren waar laders staan
Op vakantie naar een dorpje in Zuid-Frankrijk? Kijk dan van tevoren waar je kunt laden. Langs de route du soleil kun je bij de meeste tankstations laden. In de kleine dorpjes is het lastiger.
Tip 3: ga laden bij een actieradius van 150-200 km
Een lege benzinetank is niet zo’n probleem. Je haalt een jerrycan en je kunt weer verder. Met een lege accu is dat anders. Ga daarom ruim op tijd op zoek naar een laadpunt. Er kan namelijk altijd iets gebeuren onderweg. Daarbij verbruikt je auto altijd iets van stroom. Ook als je niet rijdt.
Tip 4: bekijk eerst de website voor de kWh-prijs
De prijzen per kWh verschillen erg in Europa. Over het algemeen is het ietsje duurder dan in Nederland. En ze fluctueren enorm. Check daarom voordat je gaat laden eerst de kWh-prijs op de website van de aanbieder van de laadpaal. In sommige gevallen betaal je ook parkeerkosten, waardoor de KWh-prijs behoorlijk hoog ligt. Ik heb ooit achteraf een keer een rekening gekregen van €200 voor een volledige laadsessie. Auw. Nóg een reden om al op tijd op zoek te gaan naar een laadpunt.
Tip 5: neem altijd je eigen laadkabel mee
Meestal is er een laadkabel beschikbaar. Maar soms ook niet. Voorkom een lege accu en neem altijd je eigen laadkabel mee. Tegenwoordig zijn alle laadkabels voor ieder merk hetzelfde in Europa. Maak je dus geen zorgen dat hij niet past op een laadpaal. Er zijn ook kabels die je op het lichtnet kunt aansluiten. Opladen gaat dan niet zo snel, met slechts 220V, maar in sommige gevallen kan dit handig zijn. Bijvoorbeeld op de camping.
Tip 6: file? Zet je airco uit
Klinkt misschien niet heel relaxt als het hoogzomer is. Maar als je naarstig op zoek bent naar een laadpunt omdat je accu bijna leeg is, is dit een hele goede tip. Alles wat je aan hebt staan in je auto verbruikt stroom. Denk aan je lichten, radio, stoelverwarming, en een van de grootste energieslurpers: de airco. Zet deze dingen uit en je accu gaat een stuk langer mee.
Tip 7: houd rekening met weersomstandigheden
Het weer kan invloed hebben op je accu en daarmee je actieradius. De accu moet letterlijk warmdraaien. Is het al warm buiten? Dan gaat dat sneller dan wanneer het buiten vriest. In de winter kost het dus meer energie om je auto op te warmen. Zet je dan ook nog de verwarming, stoel- en stuurverwarming aan? Dan is je accu écht sneller leeg en moet je sneller een laadpunt opzoeken. In de winter kun je dus met hetzelfde percentage batterij minder kilometers afleggen. Ook gaat laden sneller in de zomer, omdat de accu stroom verliest door kou. Hier heb je helaas geen invloed op.
Contact
En? Durf jij het dit najaar aan om met je elektrische auto op vakantie te gaan? Mocht je nog twijfelen, willen sparren of een vraag hebt, neem gerust contact met me op. Ik help je graag verder. Ik ben bereikbaar op +31 653 609 813 en cliff@awesems.com.